Mobil imza kullanarak ülkemizde en çok kullanılan uygulamalardan biri olan e-Devlet üzerinde kullanılabilen, banka talimatlarından, sözleşmelere kurum içi yazışmalardan raporlara kadar tüm resmi evrakları imzalayabilirsiniz. Peki, yasal olarak ıslak imza yerine de geçen "mobil imza nasıl alınır?" sorusunu soranlardan mısınız? O zaman bu blog yazımıza göz atmanızda oldukça fayda olacak. İşte "mobil imza nedir?" ve "mobil imza nasıl alınır?" sorularınızın cevapları.
Mobil imza, GSM operatörlerinin sunduğu, sim karta tanımlanan e-İmza sertifikası ile kullanılan bir imzalama servisidir. Mobil imza almak için mevcut GSM operatörlerine başvuru yapmak yeterlidir. Mobil imza sertifikanız tanımlandıktan sonra çeşitli e-İmza altyapılarında kullanım için hazır hale gelir.
Mobil imza, elektronik imza servisleri aracılığı ile kullanıma uygundur. Bu noktada kullanılan e-İmza uygulaması ve servisinin güvenliği ve işlevselliğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Mobil imza telefon numarası ve e-İmza şifresi ile bulut ortamda kullanılabildiği gibi kart okuyucular aracılığı ile de kullanılabilir. Bu aşamada ise Aç Bak İmzala bulutta, ArkSigner SIM kart Okuyucu C2S ise donanım olarak mobil imza kullanmanın en güvenli ve pratik yollarını sunuyor.
Mobil imza, online ya da dijital olarak hazırlanmışevrakların, sözleşmelerin, yönetim kurulu karaları ve daha birçok ıslak imzagerektiren dokümanın mobil cihazlardan ve telefonlardan elektronik olarak imzalanmasınısağlayan bir servis. Aynı zamanda 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göreyasal ve hukuki olarak ıslak imza ile de aynı geçerliliğe sahip.
Sanıldığının aksine mobil cihazlardan elektronik imza atmaişlemi yalnızca GSM operatörleri tarafından sağlanmıyor. Eğer Aç Bak İmzala'yıkullanır ve bluetooth özellikli kart okuyucumuz Connect2Sign'ı temin ederseniz,operatörden alınan mobil imzaya göre daha fazla fayda sağlamış olursunuz. Nasıl mı?
"Mobil imza nasıl alınır?" diyenler için işte mobil elektronik imza kullanmak için yapmanız gerekenler: