e-İmza almak, kurmak ve kullanmak kurumsal iş hayatının adeta bir parçası haline geldi. Tüm iş süreçleri dijital programlar ve belgeler aracılığıyla yürütülüyorken aksini düşünmek artık pek de mümkün değil zaten. Türkiye’de şu an e-İmza için 8 farklı sağlayıcıdan hizmet almak mümkün. BTK’nın verilerine göre sadece bu yıl 6 milyonun üzerinde elektronik imza sertifikası üretildi ve kullanıma açıldı. Bu da demek oluyor ki elektronik imza altyapı ve sertifikalarının kullanımı son derece geniş bir kitleyi ilgilendiriyor.
Bugün teknolojinin vazgeçilmezi olan, işleri kolaylaştıran büyük şirketlerden bireysel kullanıcılara kadar herkesin kullanabileceği elektronik imzalara bir de diğer açıdan bakalım. e-İmza kullanmak konusunda yaşanan yaygın sorunları inceleyelim ve onlar için birkaç çözüm önerisi sunalım. Bakalım, elektronik imzası ile başı dertte olanlar neler yaşıyor?
Elektronik imza kullanımı ile ilgili ilk problemlerden biri kullanıcı adaylarının “e-İmza nereden alınır?” sorusunun yanıtını bilmiyor olması. Özellikle elektronik imzanın ilk kanalının doğrudan devlet eli olması teknolojiye erişimin pek de kolay olmadığı düşüncesini doğurabiliyor. Oysa e-İmza almak için bilgisayar, telefon ya da tabletler üzerinden yapılacak kısa bir başvuru yeterli. Üstelik hiçbir belge kargolama zorunluluğu olmadan online alışveriş yapar gibi e-İmza satın almak da mümkün. Tamamen dijital yoldan e-İmza almak için bkz. Arkimza.com
“e-İmza nasıl alınır?” sorusunun ardından kullanıcıların sıklıkla karşılaştıkları bir diğer problem de e-İmzayı kullanmaya başlamak. Çoğu zaman çok kolay bir teknoloji olarak anlatılsa da e-İmza sertifikasını aktive etmek ve kullanmaya başlamak her zaman o kadar da pratik olmayabiliyor. Klasik e-İmza sertifika aktivasyon süreçleri için genellikle JAVA, AKIS ya da PALMA gibi ek yazılımların bilgisayara yüklenmesi gerekiyor. Aynı durum e-İmza altyapısı kullanımı için de bir zorunluluk. Bu durumda kullanıcının bir miktar teknik bilgisinin bulunması şart gibi görünüyor.
Ancak inovasyonlarla birlikte ek yazılım gereksinimi olmadan e-İmza kullanmak da mümkün hale geldi. Kullanmaya alışık olduğumuz şekilde bir uygulama indirip e-İmzayı kullanıma hazırlayabiliyoruz. Bu noktada JAVA’sız kullanılabilen ArkSigner altyapılarına göz atmakta fayda var.
Temel seviyede e-İmza kullanım sorunlarından biri de imza çalışır vaziyette olsa bile belge imzalama işleminin nerede yapıldığı. “e-İmza nasıl atılır?” sorusunun yanıtı ise aslında oldukça basit. Elektronik imza kullanabileceğiniz pek çok altyapı bulunuyor. Üstelik kurumsal düzeyde kendi uygulamalarınıza da kolayca e-İmza özelliği ekleyebilirsiniz. Böylece tamamen size ait sunucularda güvenli yoldan Word ya da PDF’e imza atma işlemlerini gerçekleştirebiliriz.
Bütün bunlarla hiç uğraşmak istemiyorsanız tüm web tarayıcılarından erişim sağlayabileceğiniz, imza atabildiğiniz gibi belge akışı da oluşturabileceğiniz hazır e-İmza uygulaması Aç Bak İmzala’yı da kullanabilirsiniz. 15 gün ücretsiz sürüm için tıklayın.
Kurumsal ve bireysel paketler ve ücretler sayfasını ziyaret ederek ürünün avantajlarını keşfedin.
e-İmza ile ilgili bir diğer sorun da sertifika yenileme süreçleri. Özellikle işlerin yoğunlaştığı dönemlerde aniden süresi dolan ve kullanılmaz hale gelen bir e-İmza sertifikası canınızı oldukça sıkabilir. Bu noktada süre takibi yapmak ve yenileme süreçlerini kolaylaştıran bir servis sağlayıcı ile çalışmak son derece önemli. Hatta kurumsal olarak e-İmza süreçlerini tek bir ekrandan yönetmek de işlerin hiç aksamadan sürmesi için oldukça etkili bir çözüm. Peki, yenilemede fiyat fırsatları ve süre takibinde doğru organizasyonu kim sağlıyor? Detaylar için Arkİmza web sayfasını incelemenizi öneriyoruz.
Beşinci ve son e-İmza sorunu aslında pek çok kullanıcının sıklıkla yaşadığı bir durum. Elektronik imza ne kadar kolaylaştırılmış bir teknoloji olsa da kimi zaman teknik sorunlarla karşılaşmak çok olası. Böyle durumlarda ise anında destek alabilmek çok önemli. Zira e-İmzalı banka talimatı, e-İmzalı sözleşme, şirket içi yazışmalar gibi kritik süreçlerde kimse destek aramakla vakit kaybetmek istemez. Bu durumun çözümü de tabii ki elektronik imza konusunda doğru kişiler ve gerçek uzmanlarla çalışmak. Kesintisiz destek hizmeti içinse ArkSigner, Aç Bak İmzala ve Arkİmza ailesi ile hemen tanışmalısınız.
Not: e-İmzanın konforlu dünyasına hemen giriş yapmak için Aç Bak İmzala’nın 15 günlük ücretsiz demosunu denemeyi de unutmayın!